Ändringar sparade

Tippa grupp- och slutspel

Det självklara valet för de sportintresserade! Om ni följer turneringen och vill tävla hela vägen fram till finalen ska ni välja att tippa både i gruppspelet och slutspelet.


Här kan ni fram till matchstart ändra era tips och ta in de senaste nyheterna innan ni bestämmer er, ni kan såklart även tippa hela gruppspelet direkt. Slutspelet kan ni börja tippa direkt när det är klart vilka lag som spelar respektive match.

Hur tippar jag?

Du tippar enkelt inne på tipsraden som du hittar inne på respektive grupp du är med i. Du anger vad matcher kommer sluta vid full tid (90 min + stopptid), exempelvis att Sverige vinner med 2-1 mot Danmark, detta gäller både för gruppspelet och slutspelet. Mål som görs under en eventuell förlängning och straffläggning ska inte inkluderas i ditt tips.


Vill du tippa inför varje match kan du även tippa i matchflödet som visar dagens och kommande matcher, här deltar du genom att klicka på "Tippa".


Tipsraden består av tre delar:


- Gruppspel


- Slutspel


- Frågor


Först tippar du resultat för varje grupp som finns i turneringen och därefter för att du ska känna att dina tippade resultat är rimliga så genreras gruppens tabell när du sparar dina resultat. Du får sen möjligheten att enkelt korrigera resultaten innan du går vidare.


När det är dags för slutspel kan du även tippa dessa matcher, du kan tippa en slutspelsmatch när det är klart vilka lag som möts. Kom ihåg - endast du kan ändra i din tipsrad!


Utöver att tippa på matcherna har du även några frågor som relaterar till turneringen. Dessa frågor kan både ge betydelsefulla poäng, samt bli avgörande utslagsfrågor om några i din grupp skulle sluta på samma poäng.

Poängfördelning

Du får du poäng direkt efter att Tippa med vänner har registrerat slutresultatet i en match, vilket ofta är direkt efter matchen är slut. Om du får rätt på någon fråga så får du dessa poäng när turneringen är slut.


För att vinna över dina vänner krävs såklart att du plockar många poäng, detta kan göras på två sätt:
- Genom att tippa på matcher
- Genom att svara rätt på frågornaFör matcher gäller:
- Tre poäng om du träffar rätt 1X2 i matchen. Om matchen slutar lika och du har tippat X får du gå tre poäng.
- Lyckas du även pricka rätt slutresultat i matchen tilldelas du ytterligare tre poäng. Om du tippat 2-1 till Sverige vilket även blir resultatet får du även dessa poäng.Totalt kan du alltså få 6 poäng på en match, men kan såklart även gå lottlös om lyckan inte är med dig.


Sen kan du även ta viktiga poäng på frågorna som du svarar på inne i din tipsrad. Dessa poäng ger dig möjlighet att göra sista spurten för att vinna gruppen! Här finns även en utslagsfråga som avgör vinnaren om ni är flera användare som slutar på samma poäng.


Poängfördelningen för dessa frågor hittar du enklast inne i din grupp under meny-valet "Regler".

Slutspelet

Slutspelet tippar du på samma sätt som gruppspelet, alltså resultatet efter 90 minuter plus stopptid. Det är alltså möjligt att matcher slutar oavgjort även under slutspelet.

Mål som görs i en eventuell förlängning och straffläggning ska inte inkluderas i ditt tips.

Poäng kommer delas ut på samma sätt som vid gruppspelet, 3 poäng ges om du prickar rätt vinnande lag och 6 poäng ges om du prickar rätt resultat.

Hantera och kopiera

Hur länge du kan ändra och finslipa din tipsrad beror på inställningarna i din grupp. Vilken deadline som finns ser du inne i gruppen och under "Regler".

Antigen kan du tippa fram till turneringen startar eller så kan du ändra din tipsrad hela vägen fram till matchen startar - kika i din grupp för mer information!

Tippa enbart gruppspel

Alla vill inte följa hela turneringen dag för dag vilket är full förståeligt. Då finns möjligheten att tippa på alla matcher innan turneringen börjar och enbart tippa på gruppspelet. När gruppspelet sedan är slut så går även er tävling i gruppen mot sitt slut.


Med denna inställning i gruppen så riskerar inte mindre intresserade personer att tappa poäng, det räcker med att gå in i tjänsten en gång och fylla i sitt tips för att vara med och tävla!

Kopiera tipsrad

Är du med i flera grupper är det smidigt att återanvända sina tips - vilket du kan göra genom denna funktion.

Funktionen kopierar alla gruppspelsmatcher och frågor från en grupp till en annan. Endast matcher och frågor som är möjliga att tippa på inkluderas, det är alltså inte möjligt att redigera sina tips genom denna funktion efter att deadline passerat. Vilken deadline som gäller i din grupp hittar du under "Regler" inne i gruppen.

Notera att när du kopierar tips till gruppen så ersätts eventuella befintliga tips och svar som du angett - så du ska enbart kopiera om du inte redan är nöjd med tipset i gruppen.

Delad slutplats i gruppen

Två eller fler personer kan såklart komma på samma poäng när turneringen är klar, händer detta så kommer en vinnare utses baserat på utslagsfrågan. Är det mot förmodan fortfarande oavgjort så delar ni på första platsen.


I våra premiumgrupper som vi har med under vissa turneringar måste det ibland utses en vinnare eller få fram vilka som kommit på en topplacering, då kommer vi göra ytterligare steg för att få fram rätt placering. Det kommer då göras enligt nedan steg i fallande ordning:


1. Flest poäng i gruppen


2. Närmast rätt i utslagsfrågan


3. Flest 6-poängare (dvs personen som har träffat rätt resultat flest gånger)


4. Flest 3-poängare (dvs personen som har träffat rätt vinnare flest gånger)


5. Lottning

Tipshjälpen

Tipshjälpen är ett verktyg som du kan ta hjälp av när du ska tippa på matcherna. Istället för att själv gå igenom varje match i gruppspelet samt alla frågor och skriva in resultatet så kan du använda dig av tipshjälpen som fyller i resultatet åt dig - snabbt och smidigt!

Om du använder Tipshjälpen på din tipsrad kommer du få ange en nivå som passar dig bäst. Det finns en nivå för alla - från personer som gillar att spela säkert till personer som gillar att ta större risker och tror på många skrällar. Resultaten i din tipsrad kommer baseras på vilken nivå du väljer.

Du kan självklart gå in och ändra resultaten och frågorna efter att du använt Tipshjälpen. Du kan även ändra nivå om du inte är nöjd med tipsen och vill kolla om någon annan nivå passar bättre.

Har du fyllt i resultat eller frågor i din tipsrad innan du använder Tipshjälpen kommer dessa skrivas över - så använd endast Tipshjälpen om du inte är nöjd med din tipsrad.

Nivåer i Tipshjälpen

Det finns fyra nivåer som du kan välja mellan i Tipshjälpen, så alla bör hitta en nivå som passar bra!

- Följa John:
Du spelar säkert och litar på att användarna som är med i Tippa med vänner har koll (vilket de såklart har!). Denna nivå utgår från alla tips som finns registrerade i Tippa med vänner och tar då fram det laget som flest tror kommer vinna respektive match samt kollar på medianen för hur många mål lagen gör i respektive match. Använder du Följa John kan vi garantera att du inte gör bort dig - men räcker det till en vinst?

- Bästa laget vinner:
Om du väljer denna nivå så litar du på statstik och hur FIFA rankar landslagen. Här finns inget utrymme för skrällar och det bäst rankade laget kommer gå vinnande i respektive match - inga undantag. Det är såklart inte alltid fallet, fotboll avgörs ute på planen men denna nivå bör ses som ganska säker och poängen kommer förmodligen trilla in i bra takt.

- Jag har tur:
Visst kan det vara skönt att inte överanalysera matcher och ställa trupper mot varandra, skrällar i fotboll är ju trots allt vanligt. Denna nivå passar dig som inte vill sitta med ritblocket och analysera, du tar dagen som den kommer. Vinnande lag och slutresultat kommer att slumpas vilket gör din tipsrad unik och får du många rätt i turneringen kommer du garantera fajtas om första platsen i gruppen!

- Rebellen:
Som namnet säger är du lite av en rebell om du väljer den här nivån. Här tror du inte på statistik eller experter, utan går din egen väg och tippar precis mot alla andra. Nivån är motsatsen till "Följa John". Riskerna är stora och det är rätt tveksamt om du kommer vinna din grupp med denna nivå - men tänk om du gör det! Då kan du gå iväg med flaggan i topp och bara njuta av att du besegrat alla TV- och soffexperter.